Istorijat

03. april 2020

Početna > Blog

Ozonator – patent Nikole Tesle

Ozon je 1840. godine otkrio nemački hemičar, Kristijan Fridrih Šenbajn na Univerzitetu u Bazelu. Nazvao ga je po grčkom nazivu za izuzetno jak miris – “ozein” koji nastaje usled oslobađanja elektrona za vreme brzih hemijskih promena.

Medicinski ozon nastaje prolaskom kiseonika kroz uređaj, u kojem dolazi do razdvajanja kiseonika na atome i nastanka mešavine kiseonika i ozona, koji se koristi za lečenje.

Prvi ozonator je patentirao Nikola Tesla, 1896. godine u SAD-u. Tesla je osnovao i kompaniju Tesla Ozone Company, koja je patentirala mnoge izume, koji su se zasnivali na ozonu. Krajem 19. veka, ozon su koristili za sterilizaciju pijaće vode.

U Prvom svetskom ratu se ozon koristio u medicinske svrhe – za sterilizaciju operacionih sala i instrumenata, kao i za čišćenje rana.

Danas se objavljuje sve više naučnih radova i rezultata istraživanja, koji dokazuju korist ozona.

Ozonoterapija se već dugi niz godina koristi u medicini širom sveta, ali je nedavni porast objavljenih stručnih radova o primeni ove metode doveo do njene sve veće popularnosti.

Šta je ozon?

Ozon je gas, koji ima oštar miris i pojavljuje se u obliku nestabilne molekule sa tri atoma kiseonika.Ozon se stvara u stratosferi pod uticajem UV zraka. Najvažnija funkcija ozonskog omotača je da štiti od štetnog UV zračenja. Ozon je otkriven 1840. godine i ubrzo je našao svoju primenu u medicini i dezinfekciji.

Primena ozona u medicini

Ozon se koristi u lečenju raznih bolesti – jača imuni sistem i uništava patogene. Korišćenje ozona je sigurno i potpuno bezbolno. Suzbija bakterijske i virusne bolesti, regeneriše tkivo, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, herpesa, akni, gljivica, upala, opekotina, rana, alergija i širokog spektra dermatoloških bolesti. U stomatologiji, ozon se koristi protiv karijesa.

Ozonator je pored bolnica i sastavni deo velikog broja ambulantnih automobila,koriste ga u vozovima a I najnoviji automobile ga sadrže u svojoj opremi za sterilizaciju i zaštitu od virusa i bakterija.

Uloga ozona u prevenciji bolesti

Mnoge bolesti nastaju kao rezultat nedostatka kiseonika u tkivima zbog skupljanja toksina u telu. Ozonoterapija odstranjuje toksine, aktivira cirkulaciju i smanjuje upalu. Zahvaljujući ovim efektima, ozon pomaže telu da se izleči. Terapija je izuzetno učinkovita, potpuno bezbolna i sigurna.

Moderna medicina se sve češće oslanja na ozonoterapiju, posebno kod regeneracije oštećenog tkiva i ubrzanja lečenja. Nakon terapije ozonom se skuplja kiseonik u tkivu, koji potpomaže njegovo obnavljanje. Ozonoterapija pomaže i kod infektivnih bolesti, jer jača imunitet i povećava protok krvi.

Široka primena ozona

Ozon je pored medicine našao primenu i u domaćinstvima – ozonatori za kućnu upotrebu prečišćavaju vazduh, dezinfikuju površine, vodu i hranu. Na koji način se ozonatori koriste u domaćinstvima, pročitajte OVDE

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".