Anjoni

03. april 2020

Početna > Blog

Negativni joni tj Anjoni ili kako ga često nazivaju “vitaminom u vazduhu” je deo atoma. Zahvaljujući svom negativnom naboju neutrališe mikroorganizme sa pozitivnim nabojem kao što su virusi i bakterije. Količina anjona je velika u šumi, na planinama i pored mora zbog čega i osećamo svežinu na takvim mestima. Zato i lekari preporučuju odlaske na takva mesta. Današnje moderno vreme nas je ograničilo na kretanje u zatvorenim prostorijama gde je prisustva anjona malo. Anjoni su antioksidansi koji nas štite od delovanja slobodnih radikala i sprečavaju razvoj bakterija, virusa i gljivica. Smanjuju rizik od nastanka raka,snižavaju količinu holesterola u organizmu, štite od srčanog i moždanog udara itd. Anjoni su neophodni za ljudski organizam.

Negativni joni dobro deluju na ljude i neophodni su za životnu efikasnost, a pored toga pomažu i bolesnima i zdravima. Ispitivanja su dokazala njihov pozitivan uticaj na uspostavljanju ravnoteže prilikom razmene materije u organizmima. Organizam preuzima jone preko kože i disajnih organa. Poslednjih godina veliki značaj se posvećuje uređajima čiji je zadatak da veštački uspostave ravnotežu poremećenog odnosa pozitivnih i negativnih jona u vazduhu. Jonizatori su električni aparati koji popravljaju mikroklimu (najčešće zatvorenih prostorija) generisanjem negativnih jona.

 

Zašto su pozitivni joni štetni

U atmosferi su uvek prisutni i pozitivni i negativni joni, a njihov idealan odnos za čoveka je 5:4. Međutim, takav odnos je u savremenom životu često veoma narušen u korist pozitivnih jona koji deluju nepovoljno na organizam. Prisustvo pozitivnih jona možemo da osetimo u trenucima koji prethode oluji ili nevremenu, odnosni kada je njihov broj u atmosferi višestruko veći od normalnog. Oni u ljudima izazivaju neraspoloženje, glavobolju i premor. Negativni joni deluju upravno suprotno. Njih osećamo neposredno posle oluje. To su trenuci njihove dominacije, kada se osećamo prijatno i raspoloženo.

Simptomi velike i prolongirane koncentracije pozitivnih jona (bolje rečeno, nedostatka negativno naelektrisanih jona) mogu biti: opšta malaksalost, slaba koncentracija, nesanica, nervoza, glavobolja, a ponekad i osećaj nedostatka vazduha, poremećaj disanja i pojava srčanih tegoba. Neprirodna stanja koja se ponekad nazivaju bolestima civilizacije u suštini su blisko povezana sa nedostatkom negativnih jona. Povećana koncentracija pozitivnih jona smanjuje imunitet ljudskog organizma, a dokazana je i povećana virulentnost virusa i mikroba u sredinama gde je ona izražena, naročito u zatvorenim prostorima

Najpoznatiji negativni joni - ozon

Ozon (O3) je troatomski molekul koji se sastoji od tri atoma kiseonika. Dokazano je da je ozon, ukoliko nije prisutan u prevelikim koncentracijama, veoma koristan. Molekul ozona je stvoren iz kiseonika kao rezultat električnog naboja, a to se npr. u prirodi dešava prilikom sevanja munje. Posle nevremena on je izvesno vreme još prisutan u atmosferi i tada može da se oseti njegov specifičan miris. Ozon deluje tako što se jedan atom kiseonika odvaja u vazduhu i potom vrši oksidaciju zagađivača i virusa, ostavljajući iza sebe kiseonik za udisanje i pročišćen vazduh.

Ozon je visoko reaktivan pa kao takav deluje na većinu štetnih čestica i alergena na koje naiđe. On ima veoma izraženo antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Dokazano je da uništava viruse koji izazivaju prehladu, ili pak bacil tuberkuloze. Iako nijedan jonizator koji je predviđen za upotrebu u stanovima ne može da stvori štetnu količinu ozona, neki proizvođači preporučuju da osobe koje idu na inhalacionu terapiju klasičnim lekovima konsultuju lekare pre upotrebe ovog električnog aparata, zbog samog prisustva ozona. Pri upotrebi ozonatora dokazani su njegovi pozitivni uticaji na povećanje snage mišića (mereno na ergografu), intenzivniju intelektualnu aktivnost (mereno na encefalografu) i uravnoteženje hormonalne aktivnosti

U periodu epidemija i pandemija, osim konvencionalnih načina zaštite od virusa i bakterija, princip primene električnog ozonatora kao korisne dodatne zaštite sa višestruko manjim, gotovo zanemarivim mogućim kontraindikacijama, može da bude od veoma velike koristi.

Negativni joni u funkciji sterilizacije i čišćenja vazduha

Ozon (aktivni kiseonik) je najjači poznati prirodni dezinficijens koji priroda stvara kako bi pročistila vazduh i vode na Zemlji, a najpoznatiji proces njegovog prirodnog stvaranja je nevreme sa grmljavinom. Ozon uspešno uklanja molekule u vazduhu koji uzrokuju neugodne mirise, mikroorganizme kao što su bakterije, viruse, gljivice, plesan i spore plesni, te alergene.

Ozon, odnosno aktivni kiseonik dokazano uništava sledeće štetne mikroorganizme:

  • bakterije: Bacillus atrophaeus, Bacillus anthracis (Anthrax), Escherichia coli, Salmonella choleraesuis, Methicilin resistant Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Tubercle bacillus, Streptococcus pyogenes, Listeria monocytogenes
  • viruse: virus gripe tipa A, virus ptičje gripe H5N1, virus svinjske gripe H1N1, virus herpesa, virus vaccinia, adenovirus, covid-19
  • plesan/buđ: Aspergillus niger, Stachybotrys chartarum (crna buđ), pri čemu treba napomenuti da Svetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je plesan uzrok 60% svih alergija!

Visoki nivo uspešnosti dezinfekcije vazduha pomoću ozona potvrdile su brojne ugledne svetske ustanove i nezavisne laboratorije kao što su, npr. američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) ili švicarski laboratorij SGS.

Zbog svojih se karakteristika ozon koristi već više od 100 godina. U početku se koristio kao dezinficijens za pitku vodu, što je danas sasvim uobičajeno, s obzirom na njegove prednosti u odnosu na hlor. U kućnim uslovima se dezinfekcija vode vrši uz pomoć priručnih aparata – ozonatora. Uz to, ozon na najefektniji način, potpuno prirodno i neškodljivo pročišćava i dezinfikuje vazduh u zatvorenim prostorima. Naime, ozon nije efektan samo za dezinfekciju vazduha, već deluje i u porama svih predmeta i materijala u prostoru, npr. zavesa, tepiha, zidova, prekrivača itd.

Uticaj negativnih jona na zdravstvene funkcije

Uticaj negativnih jona na naš organizam je izražen u uspostavljanju ravnoteže u organizmu, koja je narušena modernim načinom života. Zaštita zdravlja se ogleda u uspostavljanju ravnoteće u telu, kao i u oblikovanju zdrave životne sredine u kojoj živimo. Ovo možemo postići uklanjanjem i uništavanjem patoloških mikroorganizama i čestica u vazduju i vodi delovanjem ozona na njih.

Negativni joni u našem organizmu utiču na:

Respiratorni sistem: poboljšava rad pluća, ako se udahne određena količina aniona (negativnih jona), nakon 30 minuta, kiseonik koji su pluća absorbovala se može povećati za 20%, a zatim se izbacuje 14,5% više ugljen dioksida (CO2).

Kardiovaskularni sistem: reguliše krvni pritisak, poboljšava rad srčanog mišića i povećava ishranu srčanog mišića i širenje kapilara čime podiže temperaturu kože.

Nervni sistem: podiže raspoloženje, poboljšava san  i ima smirujuće i analgetsko dejstvo.

Metabolizam: aktivira različite enzime u telu. Absorbivani anioni (negativni joni) snižavaju nivo šećera i kalijuma u krvi i holesterol, povećavaju nivo kalcijuma u krvi, količinu urina i azot i kreatinin u urinu, ubrzavaju razvoj skeleta, sprečavaju skorbut, rahitis i bolesti vezane za nedostatak Vit. E.

Krv: povećava broj belih i crvenih krvnih zrnaca, krvnih pločica i hemoglobin, povećava pH vrednost i skraćuje period zgrušavanja.

Imunitet: poboljšava reakcije organizma, aktivira retikularni sistem i poboljšava antivirusne reakcije.

Prevencija problema sa disajnim  putevima: prevenira bolesti kao što su hronični rhinitis, nesanica, migrena, povišeni krvni pritisak, neregularni ciklusi, neurodermitis, trauma, opekotine itd.Anioni, takođe, stimulišu endokrin, potpomažu izlučivanje želudačnih sokova i povećavaju apetit. Takođe, uklanjanjem plesni i buđi, smanjuje se i opasnost od pojave i razvoja alergija.

 

 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".